Meditatie

Al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw neemt de populariteit van meditatie in de Westerse wereld toe. Met name de Beatles hebben een grote rol gespeeld bij het populair maken van Oosterse spirituele praktijken. Sindsdien ervaren steeds meer mensen de positieve effecten van het leegmaken van het hoofd.

Wat is meditatie?
Meditatie is ontspanning met focus, waar slaap ontspanning zonder focus is. In een meditatieve toestand komen laten we onze ratio en onze gedachten even voor wat ze zijn en richten we ons op onze gelijkmatige, onveranderlijke kern. Als het hoofd niet meer zo hard raast is het eenvoudiger om de stem van je hart te horen en je gevoel te volgen. Dit vergt concentratie en oefening. Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker het gaat.

Wat bereik je met meditatie?
Door regelmatig te mediteren creƫer je meer rust in je leven, omdat je weet dat je rust niet afhankelijk is van externe factoren. Door terug te keren naar je eigen kern kun je altijd en overal putten uit een onuitputtelijke bron van energie, rust en liefde. Hiermee laad je jezelf als het ware weer op.
Meditatie heeft niet alleen een gunstig effect op de beoefenaar ervan, maar ook op zijn omgeving.

Hoe doe je dat; mediteren?
Er zijn veel verschillende manieren van mediteren, maar alle vormen leiden ertoe dat je even ‘uit je hoofd stapt’. Het is zaak om een manier te vinden die bij jou past waardoor het makkelijk is om het mediteren in je leven in te passen. Herhaling is immers de basis van een nieuw patroon. Want mediteren kun je gewoon leren.

Onderzoek
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Op de inspiratiepagina van deze site kun je hier meer over vinden.